Tjade Timmer - Architect en Bouwadvies

Verbouw woonhuis Timmer - Winschoten

Project: Verbouw Woning Winschoten
Opdrachtgever: T. Timmer
Data / status : 2009 - 2013 / gerealiseerd
Architect: Tjade Timmer
Aannemer: Eigen beheer & Aannemersbedrijf Pijper

Bestaande jaren 30 woning is volledig gerenoveerd en uitgebreid met een moderne uitbreiding. Hierbij is getracht om het moderne en oude in elkaar te grijpen en te versmelten. Het bestaande deel is en wordt zoveel mogelijk in de stijl van het huis terug gebracht. De uitbreiding en het interieur met "pure" materialen gemaakt. Baksteen die verwijst naar het trasraam van het oude deel, onbehandeld verduurzaamd hout als 2e materiaal. De uitbreiding op de verdieping is als ware een houten "vogel" huisje die onder de dakpannen is geschoven. Om dit te versterken steekt het houten huis net onder de dakpannen vandaan, waardoor ook in het dakvlak hout verwerkt is. Naast het verrassende beeld van het inspringende dak van de aanbouw met houten dakbedekking, verrast het interieur ook. In het interieur spellen oud en nieuw ook steeds met elkaar en waarbij er steeds gezocht wordt naar verrassende hoogten en licht invallen.

Bestaande situatie

Zo zag de woning er uit voor aanvang van de renovatie. Het huis lijkt zich in goede staat te bevinden. Waar het deze woning aan schort is wellicht niet zijn onderhoudsniveau, maar zijn eenvoudige uitstraling en beperkte woonvolume. TTAB bedacht een oplossing om die problemen in één klap op te lossen. 

De Nieuwe Voorgevel

Bestaande jaren 30 woning is volledig gerenoveerd en uitgebreid met een moderne aanbouw. Hierbij grijpen het moderne en het oude in elkaar en ontstaat er een versmelting. Het bestaande deel is zoveel mogelijk in de stijl van het huis (jaren 30) terug gebracht. 

Definitief ontwerp

Doordat het houten huisje iets schuin onder de pannen uitsteekt wordt het gebruik van houten planken op het dakvlak nog extra benadrukt.

Door aandacht voor tekenwerk, detaillering en passie voor materialen en architectuur, is strakke en verzorgde bouw mogelijk.

De uitbreiding en het interieur zijn met pure materialen gemaakt. Baksteen die verwijst naar het trasraam van het oude deel en onbehandeld verduurzaamd hout als 2e materiaal.

De oude achtergevel

De oorspronkelijk woning bestond uit één bouwvolume met een kleine aanbouw waar de keuken, toilet en badkamer zich in bevonden.

De nieuwe achtergevel

Het zicht vanuit de tuin wordt nu bepaald door een moderne aanbouw en een sierlijke achtergevel bedekt met onbehandeld verduurzaamd hout. De nieuwe aanbouw oogt modern en eigenzinnig, in combinatie met de nieuwe gevel zorgt het ervoor dat het huis karakter heeft gekregen. Vergelijk het nog eens met de vorige foto, waar de gevel vooral uitblonk in onopvallendheid en middelmatigheid. 

De uitbreiding op de verdieping is als ware een houten vogel huisje die onder de dakpannen is geschoven. Om dit te versterken steekt het houten huis net onder de dakpannen vandaan, waardoor ook in het dakvlak hout verwerkt is.

Naast het verrassende beeld van het inspringende dak van de aanbouw met houten dakbedekking, verrast het interieur ook. In het interieur spellen oud en nieuw ook steeds met elkaar en waarbij er steeds gezocht wordt naar verrassende hoogten en licht invallen.

Het interieur

De gedateerde open haard is vervangen voor een moderne variant die op strakke wijze ligt verzonken. Het zet de toon voor de overige inrichting van de woning: fris en strak.
Zo treffen we in de woonkamer veel heldere wit-, grijs- en pasteltinten terug.
Deze moderne kamer schittert in daglicht en straalt een aangename, gezellige sfeer uit.

De overgang van de nieuwe aanbouw met de keuken en de woonkamer in het oude gedeelte wordt geaccentueerd door een fel gekleurde wand met indirecte verlichting

De badkamer grenst tegen de erfgrens aan en kan geen daglicht via een gevelraam krijgen. De doucheruimte, uitgevoerd als een lichtschacht bied hiervoor de oplossing en zorgt voor ruimtelijkheid en licht.

Door middel van deze trap bereiken we de verdieping. Let op de prachtige lichtinval die ons welhaast naar boven verleidt. De frisse goudgroene kleur van de wand past goed bij de witte balustrade.

Op de verdieping is gekozen voor een fraaie muurdecoratie aan de rechterkant en aan de linkerzijde een strakke meubelwand waarin zich de wasruimte en het toilet herbergt. Hierbij zijn de scharnieren weggewerkt. Dit sluit naadloos aan bij het frisse interieur van de woning. Let ook op de gloed rechtsboven, die vanachter de muur lijkt te komen.
Het creëert een uniek effect dat bijzonder goed combineert met de houten delen van het dak, die bewust niet aan het zicht zijn onttrokken. 

 

Terug naar projecten