Tjade Timmer - Architect en Bouwadvies

Revitalisatie Kantoor PuurIDee - Stadskanaal

Project: Revitalisatie Kantoor PuurIDee - Stadskanaal

Opdrachtgever: PuurIDee

Data / status: 2015-2016 / Uitgevoerd

Architect: Tjade Timmer

Aannemer: Hofstra Hulshof bv & IBV-Venema

'De vormgeving is een mooi samenspel geweest tussen Tjade en ons. Het was steeds een mix van creatieve ideeën en praktische oplossingen. De kernwoorden ‘creatief’ en ‘degelijk’ zijn in het hele proces de leidraad geweest: van de werkplekinrichting tot diverse overlegplekken in het pand. Het eindresultaat is één verrassend geheel dat ons uitnodigt tot creatieve communicatie en klanten laat zien wie we zijn. ‘ – Kirstin Smid, opdrachtgever

PuurIDee is een creatief communicatiebureau dat zich bezighoudt met diverse takken in marketing en communicatie. Uit dit bureau ontstond tevens de narrowcasting dienstverlener ScreenCom. Door hun creativiteit, kwaliteit en ondernemersdrift groeide het team uit hun kantoor en zocht een nieuwe creatieve ruime ruimte. Na enige haalbaarheidsstudies kwamen TTAB en PuurIDee erachter dat gekeken moest worden naar een ander pand. 

De bestaande situatie

Het oog viel op een bestaand kantoorpand dat verschillende bedrijven herbergt en aan een zeer drukke verkeersader in Stadskanaal staat. PuurIDee koos voor het rechterblok waarbij ze de begane grond en de eerste verdieping betrekken. Maar het pand had aan de entreezijde niet echt een duidelijke entree. Hier lag de eerste uitdaging. De tweede uitdaging was het interieur. 

De entree

De entree is evenwijdig geplaatst met de parkeerplaatsen die onder een hoek liggen met het pand. Hierdoor ontstaat een wig waar het tochtportaal in past en waardoor de accentwand beter vanaf de openbare weg te zien is. De accentwand is een kader die verwijst naar het logo van PuurIDee. Dit kader rust op een betonnen keerwand, dat tevens de parkeerplaats van PuurIDee afschermt van de overige parkeerplaatsen. De entree wordt aan de bovenzijde door een ranke luifel afgesloten.

Het ontwerp

Aan de openbare zijde was in eerste instantie een afscherming gewenst. Deze was in het voorontwerp vormgegeven door een spel van verticale lamellen.

Indeling Begane grond

Het eerste waar de opdrachtgevers, Bastiaan & Kirstin, mee kwamen was dat het interieur creatief en speels moest zijn, maar dan wel met behoud van een kwaliteitsuitstraling. Het gehele kantoor werd gestript inclusief plafond en als één grote “speelruimte” opgepakt. Ideeën als gras, zandbakken en glijbanen passeerden de revue. Het thema werd dan ook “speeltuin”. Links van de entree kom je binnen in een bistro-omgeving waar geluncht en overlegd wordt. De afdeling communicatie komt niet in een afgesloten ruimte, maar in huisjes met akoestisch materiaal. 

Houten huisjes

De houten huisjes zijn aan de binnenkant bekleed met vilt in verschillende kleuren.

Op de kop van het bureaublad hangt een schommel die dient als aanschuifstoel voor overleg.

Indeling verdieping

De verdieping moest een rustgebied worden, waarbij de elementen van beneden terug moesten komen.  

Ruimtelijk interieur

Het overgrote deel van het plafond is onafgewerkt en antraciet gespoten met enkele  plafondeilanden voor verlichting en akoestiek.

Vloerafwerking

In het middengebied is kunstgras als vloerbedekking gelegd met daaromheen een werkbare tapijttegel met een groene streep. Het kunstgras vouwt zich ook over het huisje.

Playground

Samen met de opdrachtgever heb ik een glijbaan naast de trap gemaakt. Zo kom je op een speelse en snelle manier beneden.

Onder de trap is een telefooncel geplaatst voor diegene die gebeld wordt en toch even meer privé wil staan. 

De glijbaan

Vanwege de indeling is de glijbaan steiler dan normaal, maar met een beetje lef is deze goed te doen. 

Kantoor - 1

Op de verdieping zijn de kantoren van Bastiaan & Kirstin. Bastiaan heeft een meer UrbanCity-design kantoor met een graffitiwand.

kantoor - 2

Het kantoor van Kirstin heeft een modern-zakelijke stijl. Waarbij de achterwand gemaakt is van een spel van houten stroken, waarin te openen vakken in zitten.

De houten stroken zijn gemaakt van het restmateriaal van de huisjes.

Het café

Door het gehele pand komen de kleuren van PuurIDee terug (wit, roze, grijs). Daarbij is de kleur groen bijgevoegd dat voortkomt uit het thema "Playground".

De Wall of Fame en de ruwe bar passen daar goed bij.

De bar

De bar is gemaakt van ruwe bielzen.

Creativiteit

Het is heerlijk werken met een creatieve opdrachtgever. Zo heeft het team ook na de oplevering nog vele leuke elementen toegevoegd, zoals de ballen-mozaïek op de wand.  

Het team

Samen met het creatieve team van PuurIDee (de opdrachtgever) heb ik een inspirerende, geestverruimende werkomgeving gemaakt.

 

Terug naar projecten