Tjade Timmer - Architect en Bouwadvies

Ver-/Aanbouw Woonkeuken Elandhof - Winschoten

Project: Ver-/Aanbouw woonkeuken Elandhof - Winschoten

Opdrachtgever: Particulier

Data / status: 2015 / gerealiseerd

Architect: Tjade Timmer

Aannemer: Montage-& afwerkingsbedrijf Postmus

'We hebben onze wensen aan Tjade van TTAB voorgelegd en wij waren verrast hoe zijn (voor)ontwerp met leuke ideeën, aansloot met onze wensen. Hij is ook zeer realistisch geweest in het bespreken van onmogelijkheden binnen ons budget. Wanneer je je wensenlijst maakt wil je het liefst alles, maar Tjade hield onze voeten wel op "onze financiële'' grond. Qua uitvoering en coördinatie hebben we geen zorgen gehad. Van het resultaat, een woonkeuken-aanbouw, genieten we nog elke dag. We krijgen complimenten, soms zelfs van totaal vreemde voorbijgangers over het warme chalet-achtige ontwerp ‘  - Esther Dulfer & Alwin Geurtsen opdrachtgever

 

De eigenaar van de woning aan de Elandhof wilde vanwege haar passie voor koken een echte ruime woonkeuken en heeft TTAB gevraagd om een passend ontwerp te maken waarbij de wensen verwezenlijkt konden worden. Dit moest binnen en zeer scherp budget. Hierbij zijn de garage, de bijkeuken en de keuken opgegaan in de nieuwe indeling.

Bestaande situatie

De bestaande woning is een 2onder1kap uit de jaren 70. De garage mocht voor een deel opgeofferd worden samen met de bijkeuken en keuken om het plan te kunnen realiseren.

Schets ontwerp

Via meerdere ruwe schetsen zijn de mogelijkheden inzichtelijk gemaakt, daar de opdrachtgever niet goed een beeld hoe de 3 hoofdwensen gerealiseerd konden worden en het ook nog een passend en vriendelijk karakter zou hebben. De 3 wensen waren een ruime woonkeuken, een serre en een ruime zolder boven de aanbouw. In het ontwerp is vooral gekeken naar de consequenties van de dak vormen van de verschillende onderdelen.

Definitief ontwerp

Vanuit het flauwe dak van de serre ontstond het idee deze door te zetten in de aanbouw.  Hierbij is het dak het verbindende element tussen het lage deel en de dakvorm van de hoofdmassa. Vanuit de woonkeuken wilde men ook graag naar de straat kunnen kijken, waardoor er gekozen is voor een uitbouw met hoekkozijn.

Door deze uitbouw ontstond ook de aanleiding om het flauwe dak door te zetten in een overkapping van de entree. Hierdoor krijgt het ontwerp een vriendelijk landelijk karakter.

Alternatief ontwerp I

Tijdens de aanbesteding bleek toch dat het ontwerp net niet haalbaar was en heeft TTAB alternatieven gemaakt. 

Alternatief ontwerp II

Omdat de indeling van de begane grond liever niet gewijzigd diende te worden heeft in het 2de alternatief de ruime zolder plaats gemaakt voor een vliering. 

De gevels van de aanbouw werden op verzoek van de opdrachtgever in eerste instantie groen gebeitsen, maar deze zijn uiteindelijk toch onbehandeld gebleven. 

De aanbouw

Uiteindelijk is het, met veel inzet van alle partijen gerealiseerd. Waarbij de opdrachtgever ook meegeholpen heeft met de bouw.

Hoekkozijn met zicht op de straat

De gevels zijn van onbehandeld gemodificeerd vurenplanken opdekwerk.

Samen met de doorstekende sporenkap geeft de gevel zijn karakteristieke reliëf.

De serre wordt in een later stadium gerealiseerd.

Een chalet in de Elandhof

Door het flauwe dak met doorstekende sporenconstructie (voor de oversteken) krijgt het geheel een chalet-achtig karakter. 

ruimtelijk interieur

Er is voor gekozen om het interieur, de buitencontouren te volgen, waardoor er een speelse, ruime kamer ontstaat. Dit wordt versterkt door de 4 daklichten die gebruikt zijn.

Daklichten

De daklichten en de ramen liggen in dezelfde lijn.