Tjade Timmer - Architect en Bouwadvies

Verbouw & interieur Medisch Centrum Peize - Peize

Project: Verbouw & interieur Medisch Centrum Peize - Peize

Opdrachtgever: Woonborg - Huisartsen - Fysio

Data / status: 2014 - 2016 / gerealiseerd

Architect: Tjade Timmer

Aannemer: Aannemersbedrijf Hofstra Hulshof bv & IBV-Venema

'Maar zo mooi als de tandartsenpraktijk in Peize gaat het natuurlijk niet worden’ zei Tjade bij de kennismaking. Wij waren juist zo blij dat De Woonborg hem als architect aanbood om ons Medisch Centrum Peize te ontwerpen. Hij had pas de Tandartsenpraktijk Peize gebouwd en die was jaloersmakend mooi.  Met ‘jullie hebben een heel ander budget’ kwamen wij terug in de realiteit. Er volgden talloze gesprekken met Tjade, Woonborg en adviseurs. Vele tekeningen kwamen er op tafel en werden vervangen door nieuwe. Het duurde lang voordat het project haalbaar bleek voor Woonborg en voor ons, ja dat budget hè? Daarna kon Tjade met het interieur van de huisartsenpraktijk aan de gang. Een deel is geleverd door een interieurbouwer, een deel door een kantoorinrichtingszaak en een deel door een Zweedse meubelgigant. Het resultaat is prachtig. De patiënten vinden de kleuren erg mooi. Het is een gebouw om prettig in te werken. En vergeleken met de tandartsenpraktijk? Ik zou niet willen ruilen, maar ik ben ook geen tandarts.‘           ;- Bart Swierstra huisarts, opdrachtgever 

 

 

De "Esrank" bevatte een grote leegstaande ruimte achter de hoofdentree, die deels 2 verdiepingen hoog is. Deze ruimte leent zich uitstekend voor een Medisch centrum daar het overige pand ouderenhuisvesting herbergt. Zo werd er begin 2013 reeds een haalbaarheidsstudie gemaakt. Deze werd in 2014 voortgezet met voor een deel andere gebruikers, want tijdens het proces vulde Beuzenberg Fysiotherapie het MCP aan. 

Bestaande situatie

Op de begane grond kwam een huisartsenpraktijk en een apotheek, met op de verdieping een gezamenlijke overlegruimte/kantine.  Een goed gekeurde indeling was reeds gemaakt, maar er was geen gebruik gemaakt van de ruimtelijk potenties die door de bestaande dubbel hoge ruimte aanwezig waren.

Begane grond

De indeling was een vast gegeven. De praktijkruimten aan de buitengevel en de rest van de ruimte in het midden van het pand. Hierdoor kwam er weinig daglicht in de apotheek. Dit heeft TTAB weten te ondervangen door een lichtschacht te maken in de wachtruimte van de apotheek.

Verdieping

Op de verdieping is de gemeenschappelijke kantine & de Fysiotherapie praktijk (oranje) gesitueerd.

Daglicht in het gehele interieur

TTAB stelde voor om de praktijkruimten van de huisarts met een zoldervloer te voorzien en de wanden niet naar boven toe door te zetten. Hierdoor komt het daglicht vanaf de zuidgevel tot in het midden van de praktijk. Tevens kon hierdoor ook daglicht via een hoog raam in de apotheek komen.

Daglicht in het gehele interieur

Door de extra hoge ruimte wordt de verkeersruimte veel ruimtelijker en lichter. Dit wordt versterkt door de lichte kleuren en de hanglampen.

Hop in het interieur

Het interieur gevoel van de MCP moest vriendelijk, fris en licht zijn. Hierbij heeft TTAB de hop plant als thema ingebracht. Hop is vanuit de historie verbonden met Peize. 

Entree Huisarts & Apotheek

TTAB heeft naast de bouwkundige uitwerking ook het interieur van de Huisartsenpraktijk en van de Fysiotherapie mogen ontwerpen en uitwerken. Het interieur van de Apotheek is door NON-architecten uitgewerkt.

Receptie & Wachtruimte

De receptie die centraal in de praktijk staat is samen met de leestafel van de wachtruimte in donker hout gemaakt. 

Huiselijke sfeer wachtruimte
Huiselijke en kleurrijke wachtruimte

Door gebruik te maken van stoelen met diverse kleuren wordt het vriendelijke en vrije gevoel gestimuleerd. De stoelen variëren van wit, geel, groen & oranje, waarbij de kleur ook weer terug komt in de lamp.

Ruimtelijk interieur
Kleur en verlichting op elkaar afgestemd

Groen die op de vloer en op de wanden die door zonlicht beschenen worden samen met helder wit de basis. Door verlichting en kleuren goed op elkaar af te stemmen kon de verlichtingssterkte minder hoog, wat een prettiger gevoel geeft.

Indeling Fysiotherapie
Routing

De aandacht trekken van de bezoeker en het duidelijk maken van de route naar de fysiotherapie was een  uitdaging, die TTAB met behulp van een lijnenspel op de wand  op heeft gelost. Hier is niet gekozen voor de groene kleur maar geel & oranje omdat oranje de bedrijfskleur is die in het interieur terug moest komen.

Entree Fysiotherapie
Wachtmeubel

TTAB heeft een wachtmeubel gemaakt waarbij de pantry geïntegreerd is met de bank.  Hierdoor zorgt het meubel voor een beweging in de ruimte richting de kleedruimten.

Trainingsruimte

Ook de kleuren en de lijnen zijn in de trainingsruimte doorgezet.