Tjade Timmer - Architect en Bouwadvies

Verbouw Levensloopbestendig wonen Kloostergang - Winschoten

Project: Verbouw Levensloopbestendig wonen Kloostergang - Winschoten

Opdrachtgever: Particulier

Data / status:  2016 / Gerealiseerd

Architect: Tjade Timmer

Aannemer: PCB-Timmerwerken

'‘Voor ons huis waren wij op zoek naar een betrouwbare architect, die ons werd aanbevolen door P.C.B. Timmerwerken. De samenwerking met Tjade Timmer was van begin tot eind heel prettig. Niet alleen weet hij waar hij het over heeft maar zijn oplossingen voor bepaalde problemen waren van uitstekende aard. Alle bijkomstige problemen zoals bv. onderhandelingen met de gemeente nam hij voor zijn rekening wat ons veel tijd en gedoe scheelde. Met de aannemer heeft hij overleg gepleegd over alle voorkomende problemen en probleempjes die dan ook ten volle tevredenheid zijn verholpen. Geregeld kwam hij op de bouwplaats om te checken of alles naar wens verliep. Kortom wij zijn zeer tevreden met zijn werk en heel blij met onze nieuwe aanbouw.’- R. Hessels, opdrachtgever ‘ 

De eigenaar van de woning aan de Kloostergang had de wens om van de woning een levensloopbestendige woning te maken en heeft TTAB gevraagd om een passend ontwerp te maken waarbij zijn wensen verwezenlijkt konden worden. Omdat er ook een garage gewenst was, was het logisch om een aanbouw aan de woning te maken waar alle functies in samen kwamen.

Bestaande situatie

Samen met P.C.B. Timmerwerken is eerst de bestaande situatie bekeken en in kaart gebracht. De wens was ook om de keuken te vergroten. Hiervoor zijn de bijkeuken en toilet opgeofferd.

Levensloopbestendige indeling

De indeling is logisch. Naast de woning moest een ruimte voor de auto komen en daarachter de ruime slaapkamer met badkamer om het levensloopbestendig te maken. Om deze ruimtes te verbinden met de woning is tussen de keuken en de slaapkamer een verkeersruimte gemaakt waar ook de opgeofferde toilet en bijkeuken teruggeplaatst konden worden.

Nieuwe gevels

De gevels volgen het vriendelijke karakter van de bestaande woning.

Voorgevel

De eigenaar en TTAB houden beide van het gebruik van “eerlijke” materialen en daarom is er gekozen voor metselwerk en houten kozijnen die passen bij de bestaande woning, in combinatie met onbehandelde houten potdekseldelen. Dit geeft een vriendelijk karakter.

Tuinzijde

De tuin is via de verkeersruimte en de slaapkamer bereikbaar. Het hout is bij de tuingevel verder naar de grond doorgezet.

Interieur

Het hout is ook in de verkeersruimte teruggebracht in de trap, die als een volume (waar ook de wasruimte en toilet in opgenomen zijn) in de hoge, lichte ruimte is geplaatst. Dit maakt een eenvoudige verkeersruimte tot een fraaie ruimte.