Tjade Timmer - Architect en Bouwadvies

Studie Medisch centrum in de Esrank - Peize

Project: Herinrichting Medisch Centrum Peize
Opdrachtgever: Woonborg
Datum: 2013 - 2015 / studie
Architect: Tjade Timmer

De "Esrank" bevatte een grote leegstaande ruimte achter de hoofdentree, die deels 2 verdiepingen hoog is. Deze ruimte leent zich uitstekend voor een Medisch centrum daar het overige pand ouderenhuisvesting herbergt. Zo werd er begin 2013 onderzocht of een Medisch centrum met een huisartsen-, Fysiopraktijk & Psychotherapie in het pand gehuisvest kon worden. Hierbij analyseerde TTAB ten eerste de voor- en nadelen van het pand en de interne verkeersbewegingen. Daarna volgde een zoektocht naar de ideale indeling waarbij elke partij een duidelijke eigen identiteit krijgt, maar ook een geheel vormt. Tevens moest er gezocht worden naar gezamenlijk gebruik daar de individuele programma van eisen (wensen) groter waren dan de bestaande context. Uiteindelijk is midden 2013 de Fysiotherapie afgehaakt en is daarvoor de invulling van een apotheek voor terug gekomen. Wederom volgde een "puzzel" om alle wensen van de betrokken partijen in de bestaande ruimte te leggen. Hierbij is gezocht om een zo open mogelijke indelingen te maken waarbij het daglicht via de extra hoge ruimte, diep het pand in te laten komen. Hierdoor krijgt men een vriendelijke en licht geheel.

Bestaande situatie "De Esrank"
3D impressie van de Begane grond met Apotheek & Huisartsenpraktijk
3D impressie van de Verdieping met psychotherapie en gezamelijke kantine
Begane grond vlekkenplan
Verdieping vlekkenplan