Tjade Timmer - Architect en Bouwadvies

Verbouw kantoor / woonhuis - Stadskanaal

Project: Verbouw kantoor / woonhuis - Stadskanaal
Opdrachtgever: Particulier
Data / status: 2014 - 2016 / in ontwikkeling
Architect: Tjade Timmer

Het oude belastingkantoor uit de begin jaren van de 20ste eeuw herbergt een kantoor met woning op de verdieping. De opdrachtgever wil ruimer wonen en daarbij het kantoorgedeelte opheffen en bij de woning betrekken. De uitdaging ligt vooral in het zo efficiënt mogelijk wonen waarbij de Begane grond en de verdieping in gebruik maar ook in architectuur weer een geheel wordt. Begonnen wordt om alle wensen in kaart te brengen. Hierbij komt naar voren dat het wonen op de verdieping een positief gevoel geeft in deze woning, maar dat de verbinding naar de tuin ontbreekt. De woonkamer blijft op de verdieping, de bestaande keuken wordt vide waardoor er een koppeling ontstaat met de tuin maar ook de begane grond en de verdieping. Op de begane grond wordt een woonkeuken gesitueerd en de master bedroom. (er zijn zelfs later nog vele andere indelingen gemaakt met de woonkamer beneden, maar de indeling als in het ontwerp blijft de beste). Na de indeling dient de architectuur van de 2 niveau's een geheel vormen. Daar de architectuur van het oorspronkelijke pand niet hersteld en/of benaderd kan worden is gezocht wordt naar een moderne, vriendelijke en duurzame ommanteling van de begane grond. Dit leidt naar een "gordijn" van onbehandeld donker hardhout wat qua kleur en karakter past bij het metselwerk van de verdieping. De Entree is in de bestaande situatie verstopt achter de entree van het kantoor. Door deze te slopen en het "gordijn" te plooien, wordt men naar de entree begeleid. Door dit "gordijn" worden zowel de containers geïntegreerd als ook oude lelijke bouwoplossingen gemaskeerd. Het "gordijn" vouwt zich tevens als een verbindend element van buiten naar binnen, en verbindt de Begane grond via de trap en balustrade met de verdieping. Hierdoor ontstaat een verrassende woning, waarbij men via verschillende wegen zich door het huis kan bewegen.

Bestaande woning met kantoor op de Begane Grond

Het uiterlijk van het kantoor en de woning vormen geen geheel.

Het idee
Het volume van de Begane grond is omtrokken met een "gordijn" van smalle hardhouten onbehandelde spijlen.
Het "gordijn" zorgt ervoor qua kleur en zachtheid, dat de bestaande architectuur (van de begin 1900) niet overklast wordt. 
 
Bestaande plattegrond met kantoor op de Begane grond.
Nieuwe indeling met master bedroom en woonkeuken op de Begane grond.
Gevels
Het "gordijn"

Het "gordijn" als zonwering voor de Begane grond en zorgt er tevens voor dat de containers (die aan de voorzijde gesitueerd moeten worden) uit het zicht geplaatst worden.

Door de insnoering in de linkerhoek wordt je naar de entree van de woning geleid. In de bestaande toestand wordt deze juist verstopt, wat als niet prettig ervaren wordt.

 

video

Het "gordijn" verbindt het exterieur met het interieur en ook de begane grond met de verdieping